KVALITET

Vad är skillnaden mellan percale och satin?

Percale är i många avseenden den enklaste av vävar. Precis som själva sinnebilden av en väv löper dess trådar över och under varandra om vartannat – en tråd över och en tråd under. För att få kallas percale måste väven ha en trådtäthet på minst 200 trådar/tum². Detta skapar en tät väv där bomullsgarnets fibrer är relativt låsta och alltså har mindre förutsättningar att bilda noppor. Strukturen ger utrymme för luft och fukt att vandra och låter därmed tyget andas. Resultatet är en matt, sval och krispig textil med jämn yta som även har den stora fördelen att den inte kommer dra åt sig särskilt mycket damm. Detta kommer sig av att tygets textur är betydligt slätare än satinväven som har mindre jämna dalar och toppar.

Satin vävs, till skillnad från percale, med en tråd över och tre (eller fler) under vilket ger en mjuk och följsam textil med lyster och glans. Du känner igen tyget på de karakteristiska satin-ränderna som går längs tyglängden. Satinens struktur gör att väven inte kommer kunna vara lika tät som percale och inte heller lika hållbar. Eftersom bomullsfibrerna inte är låsta i väven på samma sätt finns det alltid större risk för att tyget noppar sig i en satin jämfört med percale. 

Sval, krispig, underbar percale!

Våra sängkläder är producerade i percale med trådtäthet 255 trådar/tum². Vi älskar denna kvalitet för dess svalkande egenskaper och för den krispiga, pudriga, nästintill sträva känsla mot huden som väven skapar. Det finns dock ytterligare ett tungt vägande skäl till varför vi föredrar percale framför satin, nämligen hur den uppför sig i tvättprocessen. Tack vare dess enkla struktur med en tråd över och en tråd under kommer de spänningar som skapas i tyget vara symmetriska, det vill säga löpa jämnt längs tygets bredd och längd. Detta innebär att percale tenderar att krympa ungefär lika mycket åt båda håll vilket gör den tålig nog att tvättas i höga temperaturer och att manglas hett. Satin kommer däremot att skapa spänningar över tygets diagonal. En fyrkantig bit textil av en mindre välvävd satin kan alltså efter krympning ta sig formen av en romb vilket begränsar möjligheterna för tvätt och bearbetning.


Följ oss på Instagram för mer inspiration! Om det är något du undrar över kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@linneriet.com ❤

Nymanglade sängkläder till din dörr


Stockholm Göteborg Malmö
Uppsala Linköping Örebro Västerås
Helsingborg Norrköping Jönköping
Borås Eskilstuna Södertälje Trelleborg
  • Från 299 kr / månad
  • Ingen bindningstid, inga startavgifter
  • Leverans och upphämtning vid din dörr
  • 100% eko-certifierad bomull
  • Skonsam, hygienisk och allergitestad tvätt
  • De skönaste sängkläderna du någonsin sovit i!

Inspiration

SE ALLT
BÄDDA BÄST

Drömmiga Hemnet-bäddar (del 1)

Så inspirerande det är att få titta in i andras vackra hem och ljuvliga sovrum… Här har vi samlat några av våra favoriter – varsågod och dröm dig bort!

Läs mer
SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Läs mer
KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas som att långa fibrer är avgörande för textilers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Läs mer

Familjevänliga priser! 159 kr rabatt för varje ytterligare bäddset i varukorgen! Avvisa