SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Människan producerar nästan 100 liter svett i sängen varje år. Detta, i kombination med kroppsvärme och luftens naturliga fuktighet, skapar ett ideala förutsättningar för svamp och bakterier att frodas. I en nyligen publicerad studie av svamptillväxten i huvudkuddar, mellan 2 och 20 år gamla, fann forskare upp till 16 olika arter av svamp i varje.

Och det är inte bara dina egna mikroorganismer du sover med. Förutom den bakterieflora som kommer från människans svett och hudceller delar du även säng med partiklar som kommer utifrån: damm, gifter, smuts, pollen och djurkvalster. I sängen hamnar dessa mikrober väldigt nära din mun och näsa vilket gör att det är oundvikligt att andas in dem.

Tierno menar att det mikroskopiska livet i våra sängkläder till och med kan göra oss sjuka. Om du inte tvättar dina sängkläder tillräckligt ofta exponerar du din kropp för partiklar som kan orsaka nysningar och luftrörsbesvär.
– Även om du inte är allergisk kan du få en allergisk reaktion, säger Philip Tierno.

Så hur ofta ska man byta sängkläder?

– En gång i veckan, rekommenderar mikrobiolog Philip Tierno.

Läs hela artikeln hos Business Insider

Följ oss på Instagram för mer inspiration! Om det är något du undrar över kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@linneriet.com ❤

Nymanglade sängkläder till din dörr


Stockholm Göteborg Malmö
Uppsala Linköping Örebro Västerås
Helsingborg Norrköping Jönköping
Borås Eskilstuna Södertälje Trelleborg
  • Från 299 kr / månad
  • Ingen bindningstid, inga startavgifter
  • Leverans och upphämtning vid din dörr
  • 100% eko-certifierad bomull
  • Skonsam, hygienisk och allergitestad tvätt
  • De skönaste sängkläderna du någonsin sovit i!

Inspiration

SE ALLT
BÄDDA BÄST

Drömmiga Hemnet-bäddar (del 1)

Så inspirerande det är att få titta in i andras vackra hem och ljuvliga sovrum… Här har vi samlat några av våra favoriter – varsågod och dröm dig bort!

Läs mer
SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Läs mer
KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas som att långa fibrer är avgörande för textilers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Läs mer

Familjevänliga priser! 159 kr rabatt för varje ytterligare bäddset i varukorgen! Avvisa