KVALITET

En hyllning till husmodern

Satsningen Linneriet är till viss del en hyllning till våra mödrar som manglade familjens lakan under hela vår uppväxt.

Vi vill hedra de kvinnor vars arbete i alla tider har tagits för givet genom att erbjuda ett traditionellt kvinnligt hantverk värdesatt, synliggjort och prissatt efter den service som det är. Ett litet steg mot en mer jämställd värld – och framförallt ett stort steg mot skönare sömn!

 

Ur Bädda rätt och sova gott, Aktiv hushållning nr 3, 1952:

”Till bäddens utrustning hör också lakan och örngott, det vi med ett gemensamt namn kallar sänglinnet. Mera sällan syr man nu för tiden lakanen av linne, då detta material är dyrbart och fordrar en något varsammare tvätt. En omgång hellinnelakan kan vara roligt att ha men för övrigt bör utstyrseln vara av bomull. Bäst och billigast till lakan är en prima maskinvävd lakansväv, tät och fri från appretur. Utan att göra avkall på kvalitetskravet bör man försöka få tag på en så tunn och smidig väv som möjligt, det är nämligen inte alls säkert att ett tjockt lakan alltid är starkast. Ju tyngre vävnaden är desto drygare blir tvättkostnaderna och desto tyngre tvättarbetet.”

 

Ur Bädda rätt och sova gott – En broschyr från Aktiv hushållning om bäddar och bäddmöbler, om inköp, vård och tillverkning av sängkläder, 1952

 

Ur Märkboken från Oskarströms linnefabrik

 

Ur Märkning av lakan, örngott, handdukar, etc – en gåva till Sveriges husmödrar från Norrköpings-tuppen

 

Ur Hur jag syr och märker mitt linne – husmoderns presentbok, Märta Adelsköld, 1933

 


Följ oss på Instagram för mer inspiration! Om det är något du undrar över kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@linneriet.com ❤

Nymanglade sängkläder till din dörr


Stockholm Göteborg Malmö
Uppsala Linköping Örebro Västerås
Helsingborg Norrköping Jönköping
Borås Eskilstuna Södertälje Trelleborg
  • Från 299 kr / månad
  • Ingen bindningstid, inga startavgifter
  • Leverans och upphämtning vid din dörr
  • 100% eko-certifierad bomull
  • Skonsam, hygienisk och allergitestad tvätt
  • De skönaste sängkläderna du någonsin sovit i!

Inspiration

SE ALLT
BÄDDA BÄST

Drömmiga Hemnet-bäddar (del 1)

Så inspirerande det är att få titta in i andras vackra hem och ljuvliga sovrum… Här har vi samlat några av våra favoriter – varsågod och dröm dig bort!

Läs mer
SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Läs mer
KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas som att långa fibrer är avgörande för textilers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Läs mer

Familjevänliga priser! 159 kr rabatt för varje ytterligare bäddset i varukorgen! Avvisa