KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas om att långa fibrer är avgörande för textiliers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Trådens svaghet: den trassliga auran

En bomullstråd utgörs av bearbetade, tvinnade bomullsfibrer. Granskar man tråden ser man hur löst tvinnade fibrer och fiberändar tillsammans bildar vad som liknar en trasslig aura runt tråden. Denna aura av lösa fiberändar skapar friktion i sin kontakt med omgivningen och begränsar dynamiken i tråden. De lösa bomullsfibrerna bidrar inte till trådens styrka och de utgör grundförutsättningen för noppor i det färdiga tyget. Med andra ord är det för ett kvalitetstyg önskvärt att ha så få lösa fiberändar som möjligt runt tråden.

 

Storleken på den trassliga auran är avgörande för textilkvaliteten. Här är det tydligt att den nedre tråden kommer hålla högre kvalitet än den övre.

 

Konventionell spinning

Det finns en mängd tekniker för att spinna garn som alla har sina för- och nackdelar. Ett av de mest konventionella sättet kallas ringspinning. Vid denna teknik används ringramar som bomullsfibrerna löper genom. I processen tvinnas fibrerna kontinuerligt och bildar efterhand en tunn tråd. Ju fler vridningar som görs per tum, desto starkare och mjukare tråd.

I processen för ringspinning löper bomullsfibrerna genom en ringram för att tvinnas till en tunn tråd.

 

Den mest kritiska punkten hos ringspinning kallas spinn-triangeln och utgörs av den triangel som bildas mellan den bredare massan av ospunna fibrer och den tvinnade tråden. Det är oundvikligt att de yttre fibersträngarna i spinn-trianglen utsätts för en högre belastning jämfört me de inre vilket gör att de tenderar att brista. Det är exakt dessa brustna fibrer och lösa fiberändar som kommer skapa den trassliga auran runt den färdiga tråden som vi ju till varje pris vill undvika.

Storleken på spinn-triangeln avgör hur många fibrer som kommer brista.

 

Ny teknik ger bättre resultat

Compact spinning är en vidareutvecklad process av ringspinning som råder bot på problemet. Här komprimeras fibermassan ytterligare innan den går vidare till att tvinnas. Genom mekaniskt, aerodynamiskt eller magnetiskt tryck pressas fibrerna samman vilket gör att spinn-triangeln blir betydligt mindre till ytan. Tack vare denna enkla operation utsätts inte de sköra fibrerna för lika stor belastning och färre fibrer kommer därmed att brista.

Resultatet är det som kallas compact yarn – starkare, lenare trådar som skapar förutsättningar för ett tyg av mycket hög kvalitet och i slutändan sängkläder precis så som du vill ha dem.

För den som vill fördjupa sig i ämnet rekommenderar vi denna artikel.

 

Vid compact spinning komprimeras fibermassan hårdare innan den tvinnas.

 

Vänster: konventionell ringspinning. Höger: compact spinning.

 

Förstoring av trådar spunna i fyra olika tekniker.

Följ oss på Instagram för mer inspiration! Om det är något du undrar över kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@linneriet.com ❤

Nymanglade sängkläder till din dörr


Stockholm Göteborg Malmö
Uppsala Linköping Örebro Västerås
Helsingborg Norrköping Jönköping
Borås Eskilstuna Södertälje Trelleborg
  • Från 299 kr / månad
  • Ingen bindningstid, inga startavgifter
  • Leverans och upphämtning vid din dörr
  • 100% eko-certifierad bomull
  • Skonsam, hygienisk och allergitestad tvätt
  • De skönaste sängkläderna du någonsin sovit i!

Inspiration

SE ALLT
BÄDDA BÄST

Drömmiga Hemnet-bäddar (del 1)

Så inspirerande det är att få titta in i andras vackra hem och ljuvliga sovrum… Här har vi samlat några av våra favoriter – varsågod och dröm dig bort!

Läs mer
SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Läs mer
KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas som att långa fibrer är avgörande för textilers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Läs mer

Familjevänliga priser! 159 kr rabatt för varje ytterligare bäddset i varukorgen! Avvisa