SOV GOTT

Bakteriolog Agnes Wold ger svar på tal om sänghygien

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och har i decennier kämpat mot råd som delas ut som sanningar men som saknar bevis.

– Läs aldrig någonsin en hälsotidning, säger Wold till tidningen ETC. Väldigt många av de hälsotips vi läser är myter, eller i alla fall högst obevisade påståenden. Men tyvärr går det inte att sitta och granska de här sakerna själv. För att göra det krävs en biologisk grundutbildning och gärna lite forskningsutbildning.

Wold forskar om vad det är som gör att så många blir allergiska idag, med grundtesen att vi behöver fler virus och bakterier i vår omgivning. Rädslan för baciller, som enligt Wold är vida utbredd i samhället, i kombination med okunnighet, förfärar henne. Exempelvis så anser hon att Socialstyrelsens rekommendationer om att vi ska städa för att skydda oss mot smitta baseras på helt ovetenskapliga underlag. Hon menar att smuts inte gör oss sjukare, och inte mer allergiska.

Med anledning av vår artikel där mikrobiologen Philip Tierno gör det oroväckande uttalandet att man kan bli sjuk av att inte byta sängkläder tillräckligt ofta ville vi gärna höra Wolds syn på saken.

Hej Agnes! Vi har precis startat en prenumerationsservice som levererar nymanglade sängkläder direkt till din dörr.

– Fantastiskt! Jag har i många år tänkt på hur bra det vore om man kunde få lakan och örngott tvättade och manglade.

Vilken är din uppfattning om hur ofta man bör byta sängkläder?

– Sängkläder byter man förstås så ofta eller så sällan man vill. Även om man skaver av sig lite hudbakterier på lakanen, så är det ju ens egna hudbakterier som man har i många miljontals på sin egen hud. Det är ju ingen poäng med att byta lakanen så ofta att man inte märker skillnaden, eller hur?

Hösten 2017 gav Agnes Wold ut boken ”Praktika för blivande föräldrar” tillsammans med läkaren Cecilia Chrapkowska. Där går de till storms mot flera vanliga myter som stressar småbarnsföräldrar. Sommaren 2014 gjorde hon ett av de mest omtalade avsnitten av P1 Sommar i radio. Inte långt därefter blev hon utsett till årets kvinna av Expressen.

Följ oss på Instagram för mer inspiration! Om det är något du undrar över kan du alltid kontakta oss på kundtjanst@linneriet.com ❤

Nymanglade sängkläder till din dörr


Stockholm Göteborg Malmö
Uppsala Linköping Örebro Västerås
Helsingborg Norrköping Jönköping
Borås Eskilstuna Södertälje Trelleborg
  • Från 299 kr / månad
  • Ingen bindningstid, inga startavgifter
  • Leverans och upphämtning vid din dörr
  • 100% eko-certifierad bomull
  • Skonsam, hygienisk och allergitestad tvätt
  • De skönaste sängkläderna du någonsin sovit i!

Inspiration

SE ALLT
BÄDDA BÄST

Drömmiga Hemnet-bäddar (del 1)

Så inspirerande det är att få titta in i andras vackra hem och ljuvliga sovrum… Här har vi samlat några av våra favoriter – varsågod och dröm dig bort!

Läs mer
SOV GOTT

Mikrobiologen: så ofta ska du byta sängkläder

Vi tillbringar mer än en tredjedel av våra liv i sängen – en plats som snabbt kan utvecklas till en ”botanisk trädgård” av bakterier och svamp om man ska tro Philip Tierno, mikrobiolog vid New York University.

Läs mer
KVALITET

Compact yarn – hemligheten bakom kvalitet

Många har hört talas som att långa fibrer är avgörande för textilers kvalitet. Det inte alla känner till är att det finns en annan aspekt som är minst lika viktig – nämligen tillvägagångssättet att spinna bomullen till garn.

Läs mer

Familjevänliga priser! 159 kr rabatt för varje ytterligare bäddset i varukorgen! Avvisa